2-4 personen

Zeebaars in zoutkorst met aardappel-tomatengratin

Beetje uitsloven met kerst

Zeebaars uit de oven

Voor iedereen die nog geen flauw idee heeft wat hij/zij met kerst op tafel moet zetten deel ik hier Bas zijn geheime recept waar ik vorig jaar zelf mijn ouders mee versteld heb laten staan (bedankt Bas!).

 

Afhankelijk van het formaat vis (of vissen in het geval van kleinere zeebaars) is dit recept voor 2 á 4 personen.

 

Lekker recept zeebaars Lekker recept zeebaars

Benodigheden

Voor de aardappel- tomatengratin


  • 500g Tomaten (bij voorkeur San Marzano)
  • 500g Aardappelen (bij voorkeur bintjes)
  • Peper
  • Zeezout
  • Olijfolie
  • Knoflook

Voor de zeezoutkorst


  • 2kg grof zeezout (of nat grijs zeezout uit de Camargue)
  • Halve bos gedroogde Tijm
  • Halve bos gedroogde rozemarijn
  • 2el Korianderzaad
  • 2el Venkelzaad
  • 2el Zwarte peper

Voor de zeebaars


  • 1 Zeebaars van 800-1000 gram
  • Halve citroen
  • 1 Takje tijm
  • Het zeezoutkorstmengsel

Bereiding

Begin met de gratin. Haal de kroontjes van de tomaten en ontvel ze zo ze een paar seconden in kokend water te houden tot het velletje loslaat. Spoel ze daarna koud af. Snijd de tomaten in grove stukken en kook ze met een scheutje water tot een puree. Giet de puree in een ovenschaal.

 

Was de buitenkant van de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Was de plakjes zelf niet en hou ze goed tegen elkaar aan. Leg vervolgens de aardappelen op de tomatenpuree. Bestrooi met peper en zeezout, besprenkel met wat olijfolie en leg hier gekneusde knoflooktenen op (naar smaak). Bak de gratin in de oven op 180 graden, gedurende 45 minuten. Je kan controleren of de aardappelen gaar zijn door er met een prikker in te prikken. Als je geen weerstand voelt, is het goed.

 

Zoutkorst


Mix alle specerijen en kruiden met de pulsestand van de keukenmachine tot de stukjes dezelfde grootte hebben als de zoutkristallen. Dit recept werkt ook goed zonder specerijen, of je kunt er ook nog je eigen draai aan geven met andere droge kruiden. Meng de specerijen en kruiden goed met het zeezout.

Zeebaars


Zorg dat de zeebaars van binnen schoon is en knip de vinnen van de vis. Schil met een dunschiller de schil van een halve citroen en stop deze in de buikholte samen met een takje tijm. Leg een flinke hand zeezoutmengsel op een bakplaat of ovenschaal waar de zeebaars in de lengte op past. Leg hier de zeebaars op, bedek deze met het zeezoutmengsel en druk het goed aan. Bak de vis in de oven op 200 graden gedurende 16 minuten en laat hem daarna 10 minuten rusten op een warme plaats. Verwijder het zeezout en de vissenhuid en fileer de vis. Haal de filet voorzichtig van de vis en leg dit op de borden met een goede schep aardappelgratin, en eventueel nog extra olijfolie voor over de vis.

 

Eet smakelijk!